Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Orel bělohlavý

15. 3. 2010
Orel bělohlavý

 

Orel bělohlavý
Říše: živočichové
Kmen: strunatci
Podkmen: obratlovci
Třída: ptáci
Podtřída: letci
Řád: dravci
Čeleď: jestřábovití
Rod: orel

Orel bělohlavý je velký dravý pták z čeledi jestřábovitých s typickou bílou hlavou, žlutým mohutným zobákem a žlutýma nohama. Orel bělohlavý je čtvrtým největším orlem na světě. Mladí jedinci jsou celí tmaví, hlava zbělá až v dospělosti. Orel bělohlavý je symbolem USA od roku 1948, které ho mají ve svém státním znaku.

Rozměry

Dorůstají délky 71 až 96 cm, hmotnosti 3 až 6,3 kg a rozpětí křídel 168 až 244 cm.

Výskyt

Kanada, USA kromě větší části Aljašky. Dříve byl hojný na všech pobřežích Severní Ameriky od mořských útesů až po lesy na březích velkých jezer a řek od Aljašky až po Floridu. Přestože tento celosvětový symbol síly patří stále mezi ohrožené druhy, jeho stavy pomalu rostou. Prudký pokles jeho počtu zavinily především pesticidy, ale také nepovolený lov.

Potrava

Orli se živí rybami, které loví těsně pod hladinou. Příležitostně napadají i ptáky, například plameňáky. Drápy orlů jsou tak silné a ostré, že jejich stisk stačí k usmrcení kořisti, ale stává se, že se zabodnou příliš hluboko a orel hned nedokáže uvolnit sevření. Tehdy se může stát, že jej příliš velká ryba stáhne do vody.

Rozmnožování

Orel bělohlavý má hnízdo umístěné na zemi, na římsách nebo na stromě. Hnízdo je sestavené z mohutných klacíků a větví. Může dosahovat výšky až 4 m a v průměru 2,5 m. Orli žijí v trvalých párech, přičemž samička je vždycky větší a těžší. Rozmnožuje se v přímořských oblastech.

Samice snáší 1 až 3 bílá vejce, sedí na nich 41 až 46 dní a mláďata vylétají po 10 až 11 týdnech.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Facebook



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2017 >>